Prevencija Facebook prevaranata ili kako organizovati bilo kakva takmičenja sa minimumom varanja

Uvek ali uvek osmislite strukturu podataka koje ćete upisivati i na osnovu koje možete kasnije da pravite izveštaje i pratite aktivnosti. (Information architecture).

Takmičenja/sakupljanje bodova/lajkova/kamenčića organizujte u nekoliko kraćih ciklusa (2-3 dana/nedelju dana) sa maksimalnim trajanjem od 1.5-2 meseca. Imaćete prostora da uočite razne situacije iz komentara korisnika i toga kako se baza puni.

Kada stavite pohlepu naspram potrebe, pohlepa pobeđuje. LJudi će se truditi na sve načine dođu do poklona/nagrade ma koliko bila mala ili trivijalna. Korisnici imaju daleko više vremena od vas i mogu da budu aktivni u tri smene.

Nema pregovora sa onima za čije aktivnosti imate dokaz da su varali ili na ne-etički način stigli do vrha. Pokušaće ponovo i ubijaće igru i zabavu drugim ljudima.

Proveravajte upisivanja u bazu kroz zasebne skriptove i metodologiju koja je samo vama znana. Mnogi upisuju podatke u bazu prateći kroz primere šta vaša aplikacija radi ka serveru. Potrudite se da otežate posao potencijalnim varalicama.

Kada koristite Flash i pratite vreme, imajte kontrolu na serveru o vremenu kada je sesija počela a kada završila, jer Flash može da se uspori.

Ostavi komentar