Monetizacija sajta i procena vrednosti

Već neko vreme pričamo o monetizaciji sadržaja sajtova, bili oni portali ili blogovi. Isto tako o određivanju cene kontakta ili email adrese ili čak posetioca. Svako ima neki svoj biznis model i svoju priču.

Odlučili smo da na jednom mestu dostavimo svima jednu, dosta pojednostavljenu tabelu sa dosta jednostavnim funkcijama, koja treba da vam pomogne da uradite procenu monetizacije sajta, njegovih elemenata ili samih posetilaca. Dokument je ovde, dok su objašnjenja dole.

Monetizacija sajtova i sadržaja

Monetizacija sajtova i sadržaja

Prodajni sajtovi

Profit po kontaktu

Računica je jednostavna – kolika je prodaja na sajtu podeljena sa brojem kontakata i pomnožena sa stopom profita. Dobijamo koliki je profit po ostvarenom kontaktu.

Vrednost posete na prodajnom sajtu

Onda kada postoji marža u prodaji i jedan kupac ne kupi samo jednu stvar, stvari postaju interesantnije.

Sajt koji ima kompletnu metriku

Sa druge strane, kalkulacija nije tako jednostavna. Nisu svi kontakti profitabilni i nisu svi posetioci kontakti – tako da se priča usložnjava. Ova kalkulacija uzima u obzir daleko više parametara. Naravno, više parametara znači stroga pažnja na merenju performansi (posetioci, leadovi, konvertovani, cena proizvoda, marža, profit…). Tada možemo izmeriti koliko nama vredi posetioc na sajtu.

Sajtovi sa sadržajem

Sajt samo sa sadržajem koji ne prodaje

Situacija je sledeća. Imate portal koji ne prodaje ništa. Ali imate sadržaj i želite da privučete oglašivače. Kako je to problem kokoške i jajeta – ne možete “prodati” posetioce ako ih nemate. Tako da vama predstoji kreiranje saobraćaja kako biste mogli da dobijete oglašivače koji će plaćati da budu kod vas. Ovde je bitno znati sopstvene troškove i znati koliko želite da zaradite. Isto tako, treba uzeti u obzir i kašnjenja. Ali to je već neka druga priča koja ima veze sa poslovanjem.

Provera realnosti poslovanja sa sajtom koji ne prodaje

Uvek u nekom trenutku vlasnik sajta dođe do pitanja – isplati li mi se sve ovo? Kalkulacija je jasna.

Provera da li se isplati optimizacija sajta

Kada broj posetilaca stane, tj nekako postane ravna linija u analitici – vreme je za promene. Do tog trenutka je jasno da su oglašivači tu i da je posao redovan. Bitno je proceniti da li bilo kakvo ulaganje u optimizaciju, kupovinu saobraćaja ili bilo koji legalan način – može imati realne efekte na povećanje posla tj prihoda.

Ukoliko imate komentara ili preporuka – ostavite ih dole.

5 thoughts on “Monetizacija sajta i procena vrednosti

  1. U suštini treba težiti biznis modelu koji zarađuje od prvog trenutka, jer ako nema investitora koji će da zalegne ne može se prebroditi kriza likvidnosti posle nekog vremena

  2. Pozicija sajta, tj. odredjene stranice ili bloga, u rezultatima organske pretrage na relevantne fraze poslovanja je magnet i najbolji mamac za one koji bi da plate reklamu. Naravno, vlasnici sajtova su tokom vremena naučili kako i sami da prepoznaju gde vredi postaviti reklamu, tako da se ulaganej u bolej pozcije itekako isplati.

  3. Slazem se da bi tekst mogao biti malo opsirniji kako bi se jos bolje upoznali koji sajt vedi i ima cenu ali i ovo moze biti neka dobra osnova vezano za temu.

  4. Ovo je vrlo kompeksna i opsirna oblast, koja ne moze da se pokrije u par recenica. Ako poslujete preko sajta najvaznije je da budete sto blize vrhu na pretrazivacima (posebno na Googlu). Za to treba uloziti i vreme i pare, a onda na kraju vlasnik psotavi to pitanje “dali mi se to isplati”. Nekada je tesko dati odgovor na to naizgled jednostavno pitanje.

Ostavi komentar