Profit je na mreži (članak iz Novosti)

Profit je na mreži - početak intervjua u Novostima

Prošle nedelje sam dao intervju Novostima na temu kako zaraditi na Internetu. U nastavku je integralni tekst pre obrade (minimalne) redakcije Novosti. Tekst je izašao u papirnom izdanju 10.1.2011.godine. Intervju je vodila Ivana Mičević.

Napomena i upozorenje: Tekst je pisan za sve one koji žele da rade i zarade sa minimalnim znanjem o Internetu i raznim tehnologijama. Prvi primer je ujedno i najkompleksniji jer zahteva znanja i investicije.

Ovaj članak je objavljen i na ličnom blogu.

Kako zaraditi na Internetu?

Tema “Kako zaraditi na Internetu?” je veoma široka, najviše po pitanju metoda i tehnologija koje morate da koristite. Ono što je najbitnije pre bilo kog posla je spisak sposobnosti koje imate (ali niste uspeli da ih definišete do sada), plan i cilj koji želite da postignete. Takođe najbitnija stvar je izračunati da li vam se isplati. Profit je lak za računanje – zarada minus troškovi jednako je profit.

Blogujte

Kupite ime i hosting za vaš web sajt (treba da ima veze sa temom o kojoj ćete pisati – preporuka Loopia.rs), postavite softver za blogovanje (WordPress), postavite dizajn, kreirajte sadržaj iz oblasti koja vas interesuje na engleskom (potrebno je da bude specifična niša i da budu autorski tekstovi sa slikama), prijavite se za Guglov sistem AdSense i postavite oglasne blokove na svoj web site. Uz kvalitetan sadržaj pokazivaće se visoko plaćene reklame i postoji velika šansa da za par nedelja ili meseci dobijete svoj prvi ček od Gugla (ne zaboravite da platite porez za svoj prihod).

Nezavisni profesionalac

Ako imate specifična znanja prijavite se na neki od sajtova kao što je elance.com i ponudite svoje sposobnosti u kategorijama koje vam najbolje pašu. Novac zarađujete tako što završite posao i plate vam putem računa ili čekom.

Učite

Iskoristite sadržaje na Internetu kao i škole koje nude besplatna predavanja npr MIT (http://ocw.mit.edu) kako biste naučili nešto novo i imali sposobnosti da ponudite budućem poslodavcu. (indirektna zarada)

Sirova radna snaga

Ako nemate previše sposobnosti prijavite se da budete sirova radna snaga koja bira poslove i radi ih na Amazonu i servisu Mechanical Turk (https://www.mturk.com/). U pitanju su laki poslovi za koje je potrebna ljudska intervencija. Novac stiže na račun ili čekom.

Zaključak

Mogućnosti su ogromne, pitanje je šta vas interesuje i koliko vremena želite da posvetite.

Vidimo se na Internetu.

Pitanja i odgovori

Možete li kratko da objasnite sve one “pay per click” i slične stvari? Da li neko od toga može da zaradi i koliko ili je reč o prevari? I koliko se na druge načine zarađuje? Može li se u Srbiji živeti kao profi bloger?

Pay per click može imati više značenja. Ako vas plaćaju da klikćete na neke oglase koje vam serviraju to nije dobro jer učestvujete u nekoj vrsti prevare. Ako radite određene radnje putem Amazonovog Mechanical Turk-a (https://www.mturk.com) onda je sasvim u redu. Bitno je da imate poverenja u onoga za koga radite. Ako vam nešto “miriše” na lak novac nešto tu nije u redu. Na pravilan način može da se zaradi i da se biraju poslovi. Na način učestvovanja u prevari rizikujete da budete plaćeni i da budete sankcionisani.

U Srbiji kao profi bloger se može sasvim normalno živeti ali ne kreiranjem sadržaja na srpskom. Profesionalci iz određeni oblasti (npr energetika) zarađuju pristojne svote mesečno (preko 40.000RSD) pisanjem članaka iz struke. U pitanju je uska niša i sadržaj na engleskom. Oglasi koji se plasiraju na takvom blogu koštaju kao i klik zainteresovanih korisnika.

6 thoughts on “Profit je na mreži (članak iz Novosti)

  1. Pingback: Profit je na mreži (članak iz Novosti) | Dan u životu kompanije

  2. Pingback: Tweets that mention Profit je na mreži (članak iz Novosti) « Hugemedia Blog -- Topsy.com

  3. Da li je zaista moguce nesto zaraditi od Google AdSense-a? Postoji li drugi nacin zarade od bloga na engleskom, a da to nije prodaja nekog proizvoda?

  4. Naravno. Na primer http://electrical-engineering-portal.com/ ima kompletan sadržaj posvećen jednoj temi a to je energetika. Prihod se ostvaruje jednostavnim AdSense blokovima a ne prodaje se nikakav proizvod. Vlasnik jednostavno prikuplja informacije širom sveta i distribuira ih svojoj niša klijenteli.

  5. Kako ostvariti honorarni prihod ili bilo koje vrste internet zarade su velike problematike danas radi ogromne konkurencije.Prije je bilo puno lakse danas je sve teze i teze.Ali ako je covjek uporan zelja mu se moze ispuniti.Treba se uloziti mnogo truda i znoja da bi se ostvarila internet zarada koja pruza dodatni prihod.

  6. Internet zarada nije nesto sto se moze ostvariti preko noci ali ako je covjek uporan i strpljiv i radi ono sto voli ostvarit ce mu se uspijeh.

Ostavi komentar