Koncept prodaje

front street corner

Tu na uglu - cardinalartisan@Flickr

Svaka prodaja počinje kao klasično dilovanje droge.

U stvari koncept prodaje davanjem uzorka koji dovodi do veće kupovine a pritom povećeva zadovoljstvo/želju korisnika, postoji koliko je sveta i veka. Dileri droge su kocept samo usvojili u svojoj, veoma profitabilnoj i nelegalnoj grani.

Nije problem kako prodaješ već šta.

Najbolja prodaja

Najbolja je ona prodaja koja se završi obostranim zadovoljstvom ali i širenjem glasa o dobrom proizvodu/usluzi.

U marketingu, stvar je jasna. Prodaje se koncept gađanja prave populacije sa ciljem prenošenja najbolje poruke koja angažuje kupca na kupovinu. Do sada je koncept bio idealan, jer nije posedovao element direktne metrike već samo indirektne. Korisnik agencijskih usluga nije bio angažovan kao aktivni učesnik procesa već više kao posmatrač.

Era digitalnog marketinga je uvela direktnu metriku i maksimalno angažovanje korisnika/klijenta sa ciljem brzog testiranja koncepta i agilno menjanje i traženje najbolje strategije koja donosi rezultat.

Šta ovo donosi agencijama?

Nema mesta za neaktivne ljude. Osobe koje se ne pomeraju intelektualno i ne uče zajedno sa klijentom, nemaju mesta u organizaciji. Ako su ponekad, rečenice tipa “nije on loš” bile tu kako bi opravdale nečiji nerad ili manjak želje za angažovanjem, u digitalnom marketingu nema mesta takvim.

Angažuju se samo najbolji ljudi, koji čine uslugu drugačijom i traže klijenti koji tu uslugu cene i plaćaju.

Svako je dobar u nečemu, i to “nešto” se koristi to maksimuma.

Nova podela agencija

Agencije se dele na dve vrste: One koje prodaju uslugu i ime, i one koje prodaju uslugu i doživljaj. Ko će napredovati?

Dilovanje usluga

Postoji toliko razvijenih koncepata koje klijenti nisu spremni da prihvate iz prostog razloga – ne razumeju. Stvari se uglavnom ne pomeraju iz straha od nepoznatog.

Zato dobar diler, ozbiljno navuče klijenta na svoje osnovne usluga a zatim – kada više nema kud – ponudi mu još bolje stvari.

Najbolji posao

Agencije, htele nehtele moraju da se bave poslom i poslovanjem klijenta. Jedini uspeh iliti pobeda dolazi zajedničkom akcijom i dobrom karmom.

1 thought on “Koncept prodaje

  1. Pingback: Tweets that mention Koncept prodaje « Hugemedia Blog -- Topsy.com

Ostavi komentar