LinkedIn – uspon i tiho vladanje

početna stranica LinkedIna

Personalizovana početna stranica LinkedIna

Poslednjih godinu dana LinkedIn se privukao tiho i osvojio mnoge profesionalce.

Stizanje do de facto standarda u kreiranju biografije i traženju posla je trajalo duži niz godina. Od skoro LinkedIn nije samo mesto gde stavljate svoju biografiju, okupljate ekipu sa posla i sl. LinkedIn je postala društvena mreža (tako se i predstavlja) za ozbiljne ljude.

Zašto je bitan?

Mnogobrojni linkovi i izvori podataka bivaju “ispušteni” zbog prirode drugih medija (ili društvenih mreža) kao što su Facebook i Twitter. Vreme “polu raspada” informacije na Facebooku (1 sat i 20 minuta) i Twitteru (2 sata i 38 minuta) je malo iz očiglednih razloga. Mnogo ljudi sa mnogo izvora informacija popunjavaju vašu stranicu. U slučaju Facebooka – EdgeRank radi posao i filtrira manje bitne sadržaje. Twitter nudi čist tok podataka. U slučaju LinkedIna – informacija je klasifikovana, prati se popularnost i viralnost i stvara se neka vrsta magazina koji vam je na raspolaganju.

Veliki povratak newslettera i sadržaja

Kada je u pitanju Newsletter – čitav sistem je otišao korak dalje. LinkedIn mail uvek otvaram i svaki članak pročitam. Ozbiljno istraživanje i klasifikovanje članaka širom interneta je upakovano  u verziju koja odgovara mojim interesovanjima i tipu ličnosti. Mnogi će se pobuniti da onda ne dobijamo sve ono što postoji ali je realnost drugačija – ja želim da za moje potrebe mašina izfiltrira nepotrebne stvari jer – nemam vremena za sve.

Relevantni poslovi i marketing

Poslovi koji se pojavljuju kao i reklame – postali su marketing kanali kompanija – naša interesovanja i stranice koje volimo na Facebooku su nas markirale za precizno ciljanje reklamama. Sada naše sposobnosti, kompanije koje pratimo, godište, škole koje smo učili kao i mnoge druge stvari postaju kategorija u ciljanom i veoma preciznom oglašavanju.

Ko je kriv?

Možda sva ova priča ima veze sa tim da je za glavnog čoveka društvenih medija (da ne kažemo gurua) proglašen upravo Džef Vajner (Jeff Weiner) iz LinkedIna.

Sa jasnim ciljem i željom dobili smo tiho novo mesto za okupljanje interesnih grupa i ljudi.

6 thoughts on “LinkedIn – uspon i tiho vladanje

  1. Pingback: 09.01. : dailymanagement.net

  2. Neeeee, već vidim Torbicu kako pravi Linkedinomaniju?! o.O Inače, za profesionalne informacije iz Srbije E-kapija je zakon!

  3. Samo kad bi malo doradili one diskusoje bilo bi zakon. Da ubace mogucnost potpisa u diskusije i da omoguce minimalan text editor za iste bilo bi fenomenalno.

  4. Hvala svima na “uzbudljivim” pogledima na LinkedIn 🙂

  5. tekst je dobar, LinkedIn nece nikada prestici facebook ili Instagram, posto su to mreze za zabavu iklince, ali medju poslovnim ljudima je broj 1.

Ostavi komentar