Marketing agencije u Srbiji 2013

Marketing Agencije u Srbiji u 2013.godini

Marketing Agencije u Srbiji u 2013.godini

Želeći da letnju stručnu praksu studenata Fakulteta organizacionih nauka (FON) iz Beograda učinimo vrednom i smislenom kako za nas tako i za studente, istraživanja koja smo radili unazad smo odlučili da prepustimo mladim snagama. U sledeća tri članka imaćete prilike da pogledate rezultate rada tokom 3 nedelje stručne prakse u agenciji. U pitanju su istraživanja

  1. o marketing agencijama u Srbiji 2013-te,
  2. o potrošnji na digitalnom mediju u Hrvatskoj i Srbiji kao i
  3. sagledavanje Google profesionalaca i sertifikovanih osoba u regionu.

Jovana i Aleksandra su obavile sjajan posao i postavile nove standarde koje će drugi studenti (ne samo FONa) morati da dostignu.

Jovana i Aleksandra – izvolite.

Napomena: ukoliko ste student i želite da budete na stručnoj praksi u Huge Mediji potrebno je da iskomunicirate sa svojom studentskom službom koja će regulisati odnose sa nama. Pozabavite se time, uložite vreme i snagu i isplatiće se. Vama i generacijama koje dolaze iza vas.

Jul je 2013 godine, i došlo je vreme da se uradi novo istraživanje na temu digitalnih usluga u marketinškim agencijama. Provele smo vrele dane, ažurirajući podatke iz 2012. godine i sastavljajući anketu sa odgovarajućim pitanjima. Zadatak nam je bio da pozovemo svaku agenciju posebno i proverimo podatke za 2013-tu. Tokom anketiranja smo imale razna iskustva. Dok su neki bili raspoloženi da nam odgovore na anketu, bilo je i onih koju su to oštro odbijali (možda zbog vrućine :)). Bilo je i onih koji su hteli da anketu vide uživo, pa smo im na mail prosledili upitnik kroz alat za automatsko sakupljanje podataka (SurveyMonkey). Ipak, od njih 25 koji su tražili anketu uživo, samo je 8% dalo odgovore.

Na kraju smo uspele uspešno  da završimo ovo istraživanje i pritom smo dobile značajne podatke o digitalnim uslugama u marketinškim agencijama.

Podatke o agencijama smo preuzele sa poratala Lumiere, kao i sa zvaničnih sajtova agencija.

Anketa je sadržala pitanja vezana za digitalno oglašavanje kao što su – da li agencija ima sektor za digitalni marketing, da li se bave digitalnim oglašavanjem, da li imaju podizvođače, da li koriste Google alate kao što su Google Apps/Google Analytics za potrebe svojih klijenata ili sopstvene potrebe, kao i da li koriste različite platforme za oglašavanje: Facebook, Httpool, Google, Etarget, DoubleClick.

U istraživanju je učestvovalo 157 marketinških agencija, od kojih 38% agencija koristi digitalno oglašavanje, dok 22.8% ima sektor za digitalni marketing.

Podaci pokazuju da se agencije koje koriste digitalno oglašavanje najviše oglašavaju putem Facebooka (85%) i  da koriste Google alate (80%).

Iako je broj marketinških agencija porastao u odnosu na 2012. godinu, ne primećuje se značajan porast agencija koje se bave pružanjem usluga digitalnog marketinga.

 

Jovana Vujin i Aleksandra Smiljanić, studenti FON-a na stručnoj praksi
Jul 2013.

2 thoughts on “Marketing agencije u Srbiji 2013

  1. Pingback: Istraživanje: 40 marketinških agencija u Srbiji koristi digitalno oglašavanje, broj sektora za digitalni marketing u padu | marketing ITD

  2. Pingback: Digitalni marketing u Srbiji: Većina na Facebooku, digitalno oglašavanje miruje | Netokracija

Ostavi komentar